Absența Testiculului Din Scrot
In mod normal testiculul se gaseste la nastere in scrot. Absenta sa din scrot este patologica si parintii trebuie sa consulte medicul pediatru sau chirurg de copii.
Nu orice testicul absent din scrot trebuie operat. Exista asa zisul testicul flotant care nu are indicatie operatorie, in timp fixindu-se singur in scrot. Absenta testiculului din scrot poate semnifica existenta sa in alta parte, intr-o pozitie anormala, sau absenta sa fie congenitala (mai rar ), sau in urma unei torsiuni neo-natale (situatia cea mai frecventa ).
Diagnosticul afectiunii care a dus la absenta testiculului din scrot il va face chirurgul de copii, el fiind si cel care decide necesitatea si momentul operatiei.
Parintii trebuie sa stie insa faptul ca imediat ce constata absenta unui testicul din scrot, trebuie sa consulte medicul. Cel mai corect este ca in perioada de sugar parintii sa palpeze singuri scrotul copilului cu ocazia baitelor, iar cea mai mica suspiciune ca ceva ar fi anormal, sa-i determine sa consulte medicul. Aceasta deoarece in cazul veritabilului testicul necoborat congenital, operatia trebuie efectuata cat mai repede dupa varsta de 8-12 luni.
Prof. Dr. Dan George Gotia