Vă rugăm așteptați...

Astmul Bronsic la Sugar si Copilul Mic

Termenul de „wheezing” si-a fãcut loc in limbajul medical curent definind respiratia sueratoare de tip astmatic. Astmul bronsic la copil a inregistrat o crestere a frecventei cu 160% in ultimii 15 ani (exista riscul unui supradiagnostic !). Alte conditii patologice se pot insoti de simptome asemanatoare astmului bronsic la sugar si copilul mic: bronsiolitele virale, refluxul gastro-esofagian, anomalii de dezvoltare a plamanului (prematuritate, reanimare la nastere), cartilaje ale cailor respiratorii mai putin rigide congenital (traheomalacia), boli cardiace, malformatii pulmonare, aspiratia de corp strain etc.

Precizarea diagnosticului de astm bronsic necesita deci o suma de investigatii in servicii specializate si o colaborare permanenta familie – medic.

Foarte frecvent la aceastã varsta respiratia sueratoare insoteste sau este urmarea unei infectii respiratorii virale. Din aceasta categorie se va desprinde un subgrup care va evolua catre astm bronsic, avand factori de risc in istoricul familial sau personal, expunere la fumul de tigara, expunere la alergeni din mediu sau alimentari etc.

Un studiu australian raporteaza ca urmarirea in timp (35 de ani) a unui lot semnificativ de copii cu wheezing a evidentiat faptul ca 50% dintre ei la virsta de 35 de ani erau aparent sanatosi, 15% aveau crize intermitente de astm bronsic si la 35% astmul bronsic era persistent sub tratament cronic. Rata de persistenta a fost mai mare cand astmul bronsic a debutat dupã virsta de 6-7 ani.

Exista factori de risc care sunt corelati semnificativ cu persistenta astmului bronsic: episoade frecvente de wheezing la virsta micã, prezenta eczemei/dermatitei atopice, pozitivitatea testelor alergologice.

Tratamentul cuprinde trei categorii de obiective:

  1. Educatia familiei si celorlalte persoane implicate in cresterea copilului.
  2. Depistarea existentei factorilor de risc din mediu si/sau alimentari si inlaturarea lor.
  3. Tratamentul medicamentos si non-medicamentos.

Prof. Dr. Stela Goția


Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


logo-medicina-copilului-iasi2

MEDICINA COPILULUI este infiintata in 2004 si cuprinde cabinete medicale in specialitatile: pediatrie, alergologie si imunologie clinica, nefrologie pediatrica, cardiologie pediatrica, chirurgie si ortopedie pediatrica.

Facebook

Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat de B1 Studio.