Vă rugăm așteptați...

Ecografia de sold permite vizualizarea structurilor carilaginoase, inaintea aparitiei nucleului de osificare a capului femural (4-7 luni) ce se pune in evidenta prin radiografii, R.M.N., C.T..

Examinarea selectiva ecografica, a soldurilor instabile clinic si apartinand factorilor de risc, poate reduce dar nu elimina cazurile depistate tardiv. Aceste cazuri din urma pot fi excluse prin examenul nou-nascutilor in maternitate si/sau de medicii de familie la prima prezentare. Numai un screening ecografic generalizat al soldurilor nou-nascutilor poate selecta potentialii bolnavi cu malformatie luxanta a soldului.

Varsta pentru examenul ecografic a soldului este: nou-nascut pina la 12 – 18 luni. Ideal pentru diagnostic si tratament ortopedic este prima luna de viata (4-6 saptamini).

75% dintre nou nascuti prezinta sold imatur (portiunea externa acetabulara este cartilaginoasa – punct slab).

Screeningul ecografic al nou nascutilor in Austria, Germania, Elvetia si Norvegia la momentul actual este obligatoriu efectuat in maternitate. Nou nascutul nu iese din maternitate, fara sa i se facut ecografia de sold. Ca rezultat incidenta cazurilor de luxatie congenitale de sold constituite si a interventiilor chirurgicale in aceste tari este foarte mult redusa de la 25% (in 1970) la 0,25% (in 2008).

Avantajele ecografiei de sold la nou nascuti si sugari:

  • diagnostic precoce, de o acuratete ridicata, a malformatiei luxante a soldului
  • neinvaziva
  • neiradianta
  • examinare dinamica a articulatiei soldului
  • masurarea unghiului de acoperire osoasa „α“ si cartilaginoasa „β“ al capului femural, ce stau la baza clasificarii Graf
  • aplicarea tratamentului ortopedic cit mai rapid, cu verificarea eficientei acestuia
  • nu necesita sedarea pacientului si nici substante de contrast (ca de exemplu in R.M.N.), evitand astfel riscul unor efecte secundare nedorite (reactii alergice, anafilactice, deprimarea functiilor vitale in special la nou-nascuti).

Examinarea ecografica a soldurilor ar trebui sa se efectueze de rutina, la fel ca si examenul clinic, sau macar pentru soldurile cu risc si cele cu stabilitate dubioasa.

RECOMANDARI PENTRU PREGATIREA COPILULUI PENTRU ECOGRAFIA DE SOLD

Ecografia la nou-nascut si sugar pentru depistarea unei eventuale luxatii congenitale de sold implica examinarea copilului in decubit lateral (culcat pe o parte) timp de 1 minut pentru fiecare sold. In tot acest timp este foarte important ca bebelusul sa fie linistit, sa nu se miste.

Metoda noastra consta in a nu da copilului sa manince timp de 2-3 ore inaintea orei la care este programata examinarea si hranirea acestuia in timpul examinarii cu ceai sau lapte din biberon. Orice alta metoda care functioneaza în cazul copilului dumneavoastra pentru a sta linistit (suzeta, jucarii, cintece etc.) este binevenita.

Pentru orice alte nelamuriri sau intrebari va rugam sa ne contactati telefonic.


Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


logo-medicina-copilului-iasi2

MEDICINA COPILULUI este infiintata in 2004 si cuprinde cabinete medicale in specialitatile: pediatrie, alergologie si imunologie clinica, nefrologie pediatrica, cardiologie pediatrica, chirurgie si ortopedie pediatrica.

Facebook

Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat de B1 Studio.