Vă rugăm așteptați...

Definitie: Pectus carinatum sau pieptul de cocos reprezinta o deformare a toracelui caracterizata prin protruzia sternului si a coastelor. Este opusul pectusului excavatum.

Poate aparea ca o deformare congenitala solitara sau in asociere cu alte tulburari genetice sau sindroame:

  • sindrom Marfan
  • sindrom Morquio (mucopolizaharidoza de tip IV)
  • sindrom Noonan
  • sindrom Jeune
  • trisomia 18, 21
  • osteogenesis imperfecta

La aproximativ 25% dintre bolnavi exista si un alt membru al familiei cu aceasta conditie.

Unii copii cu pectus carinatum pot prezenta scolioza, prolaps al valvei mitrale, tulburari ale tesuturilor conjunctive, ale vaselor mari de sange sau valvelor cardiace. In afara de posibilele consecinte fiziologice, deformarile toracelui pot avea si un impact psihologic major.

Simptomatologie:

Cel mai frecvent deformatia intereseaza portiunea superioara a plastronului sterno-condral. Au fost descrise 3 forme anatomo-clinice:

-tipul I (forma simetrica) cu proeminarea portiunii superioare a plastronului sterno-condral si eventual fuziuni anormale ale cartilagiilor;

-tipul II (forma asimetrica) cu proeminarea cartilagiilor de o singura parte;

-tipul III, foarte rar, asociaza carinatum condro-manubrial cu excavatum inferior.

 

Deformarile devin mai severe în timpul dezvoltarii rapide din adolescenta si se pot agrava in timpul vietii de adult.

Prezenta simptomelor functionale respiratorii sau cardiovasculare este rara. In cazurile moderate pana la severe peretele toracic este mentinut rigid intr-o pozitie anterioara. Astfel respiratiile sunt ineficiente iar bolnavul foloseste diafragmul si  muschii accesorii pentru a respira. Acest fenomen afecteaza in mod negativ schimbul de gaze si determina scaderea rezistentei fizice. Este frecvent astmul moderat.

Investigatii paraclinice:

  1. Radiografia toracica de profil cu marcaj metalic a sternului va pune in evidenta proeminarea acestuia in portiunea sa superioara;
  2. Probele functionale respiratorii pun in evidenta disfunctia ventilatorie restrictiva atunci cand carinatumul se asociaza cu distrofia toracica Jeune.

Tratament:

Avand in vedere ca, spre deosebire de pectus excavatum, evolutia spre rigidizarea toracelui este mai lenta, este util si tratamentul conservator, atunci cand acesta este aplicat inaintea varstei de 5 ani. Acesta consta in exercitii fizice de tonifiere a musculaturii toracice si abdominale, gimnastica respiratorie, purtarea pe timpul zilei a unui corset cu posibilitatea de compresiune gradata asupra sternului.

Indicatia chirurgicala este mult mai rara datorita raritatii tulburarilor functionale, precum si viciului estetic mult mai putin accentuat in cazurile usoare.

Prof. Dr. Dan George Gotia, Dr. Sergiu Straticiuc


Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


logo-medicina-copilului-iasi2

MEDICINA COPILULUI este infiintata in 2004 si cuprinde cabinete medicale in specialitatile: pediatrie, alergologie si imunologie clinica, nefrologie pediatrica, cardiologie pediatrica, chirurgie si ortopedie pediatrica.

Facebook

Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat de B1 Studio.