Vă rugăm așteptați...

Definitie: crestere anormala a unor coaste (4-5 de fiecare parte) si a sternului, ce determina aspectul concav al peretelui toracic anterior. Reprezinta cea mai frecventa deformatie congenitala a peretelui toracic (90%).

Diagnosticul este pus în general la nastere, 90% dintre cazuri fiind diagnosticate in primul an de viata. Instalarea simptomelor si accentuarea deformarii toracice apar odata cu cresterea osoasa in adolescenta.

Deformarea are grade diferite de gravitate, de la forme usoare pina la asimetria semnificativa dreapta-stinga.

Cauza aparitiei deformarii nu este cunoscuta, nefiind identificat un factor genetic, desi prezenta mai multor cazuri in cadrul aceleeasi familii este constatata in 35% din cazuri. De asemenea, pectusul excavatum apare in cadrul unor sindroame genetice (sindromul Marfan, sindromul Poland).

Cel mai probabil este vorba de un defect genetic ce determina cresterea anormala a portiunii cartilaginoase a coastelor, cu modificarea secundara a articulatiei sternocondrale si impingerea posterioara a sternului.

Simptomatologie

– Caracteristic in pectus excavatum este aspectul concav a peretelui toracic anterior, insotit de grade diferite de asimetrie.

– Tipic, deformarea implica treimea inferioara a sternului, in treimea sa superioara acesta avind aspect normal. Compensator pot proemina anterior marginile costale inferioare. Scolioza este frecvent asociata.

– Unii pacienti prezinta dureri toracice si dureri lombare de origine musculoscheletala datorate posturii anormale. Pectus excavatum si pectus carinatum sunt frecvent asociate cu scolioza.

– Deformarea toracica determina in timp (in general dupa virsta de 10 ani) scaderea rezervei pulmonare, cu aparitia ulterioara a senzatiei de lipsa de aer la efort. Atat capacitatea pulmonara cat si toleranta la efort sunt semnificativ ameliorate postoperator.

– Deplasarea posterioara a sternului poate produce si o deformare a cordului, cu indentatia anterioara a ventriculului drept, putand determina scaderea debitului cardiac in special in ortostatism si in pozitie sezanda.

– Termenul de postura de pectus se refera la pozitia asumata de pacientii cu pectus excavatum, cu curbarea anterioara a coloanei vertebrale toracice si umerii orientati anterior, defect postural aparut probabil din intentia inconstienta de a ascunde deformarea toracica si dificil de corectat.

Imagistica

  1. Radiografia toracica

Sunt necesare doua incidente (anteroposterioara si de profil) ce ofera informatiile necesare privind gradul de deplasare posterioara a sternului si relatia cu coloana vertebrala, patologia intratoracica anterioara, severitatea compresiei pulmonare si mediastinale. Nu ofera insa informatii privind afectarea coastelor, cartilajele nefiind vizibile pe radiografiile standard.

  1. CT toracic

Este util pentru calcularea indexului Haller (raportul dintre diametrul transvers toracic si cel anteroposterior) cu o specificitate mai mare decat pe radiografia toracica; o valoare peste 3,2 indica o deformitate toracica severa ce necesita corectie chirurgicala.

Explorarea computer-tomografica ofera informatii utile privind consecintele asupra organelor intratoracice.

  1. Pot fi necesare, in cazuri selectionate:

– probele ventilatorii

– electrocardiograma

– ecocardiografia.

Tratament

Indicatiile tratamentului chirurgical:

  1. Factorul psihic, mai ales la adolescenti si mai ales la fete (tulburarile comportamentale la aceasta varsta se insotesc adesea de complexe de inferioritate care pot degenera in tentative de suicid)
  2. Deficitul estetic (nu mai putin important decat afectarea psihica !!!)
  3. Afectarea functiei cardiorespiratorii, in cazul deformatiei severe

Varsta optima a interventiei este intre 5 si 7 ani, in aceasta perioada pericondrul fiind mai putin aderent de cartilagiul costal, facilitand interventia; rezultatele estetice sunt mai bune.

Interventia chirurgicala clasica (procedeul Ravitch) se desfasoara sub anestezie generala si consta intr-o incizie transversala la nivelul toracelui anterior, urmata de indepartarea cartilajelor anormale, alinierea coastelor si folosirea unei tije de metal pentru a sustine sternul si coastele in pozitie normala pana la vindecarea corecta (in 1-3 luni), dupa care va fi scoasa printr-o incizie minora. Exista si tehnici chirurgicale mai putin invazive, sub control toracoscopic.

Prof. Dr. Dan George Gotia, Dr. Sergiu Straticiuc


Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


logo-medicina-copilului-iasi2

MEDICINA COPILULUI este infiintata in 2004 si cuprinde cabinete medicale in specialitatile: pediatrie, alergologie si imunologie clinica, nefrologie pediatrica, cardiologie pediatrica, chirurgie si ortopedie pediatrica.

Facebook

Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat de B1 Studio.