Vă rugăm așteptați...

Febra Post-vaccinala

Febra este o componenta normala a raspunsului organismului la infectii si are un efect benefic privind scurtarea duratei bolii si reducerea riscului de complicatii. Desigur, valorile mari ale febrei (peste 38,5°) impun combaterea ei deoarece ea in sine poate fi cauza de complicatii (deshidratare, convulsii, agitatie). Absenta febrei in cursul unei infectii dovedite atrage atentia asupra reactivitatii reduse a bolnavului (insuficienta mecanismelor de aparare) si asupra riscului de evolutie severa. Daca temperatura  este masurata rectal, din valoarea obtinuta se vor scadea 5 linii.

Febra postvaccinala este rezultatul aparitiei in organism a unor substante pirogene si se asociaza cu amplificarea activitatii sistemului imun, a componentelor implicate in producerea anticorpilor specifici fata de antigenul vaccinal. Cu alte cuvinte, o stare subfebrila postvaccinala (temperatura mai mica de 38°) creste efectul protector al vaccinului. Unii copii nu fac febra postvaccinala, dar s-a constatat ca formeaza anticorpi intr-un titru protector.

Febra postvaccinala, in majoritatea cazurilor, este de durata scurta (1-3 zile), autolimitata, fara complicatii.

Exista frica de convulsii febrile mai ales la sugari si copii mici care au avut anterior convulsii febrile. Unele studii au demonstrat ca aparitia convulsiei nu se coreleaza cu valoarea febrei (convulsia apare in perioada de crestere a febrei) iar medicamentele antipiretice nu sunt suficiente si eficiente in prevenirea convulsiilor febrile postvaccinale la acesti bolnavi cu convulsii febrile in antecedente. In mod logic protectia este asigurata de un medicament anticonvulsivant.

Se ivesc astfel urmatoarele intrebari:

→ administrarea preventiva de medicamente antitermice la toti copiii care se vaccineaza este corecta ?

→ cum procedam daca nu s-a administrat preventiv un antitermic si a aparut febra postvaccinala ?

→ se impune o atitudine diferentiata la copilul care a avut anterior convulsii febrile ?

Vaccinurile se administreaza la copii sanatosi, la recomandarea unui medic.

Toti copiii vaccinati vor fi supravegheati pentru a depista aparitia febrei postvaccinale, vor fi bine hidratati, se va evita supraincalzirea camerei, excesul de imbracaminte, se va evita expunerea la riscul de imbolnaviri acute. Daca pofta de mancare este mai redusa, nu vor fi alimentati fortat, dar se va asigura aportul de lichide corespunzator varstei (solicitati sfatul medicului).

La copiii care nu au risc cunoscut de convulsii febrile se va administra un antitermic la febra mai mare de  38,5° in doza stabilita de medic. La copilul cu risc cunoscut de convulsii febrile se administreaza antitermic la valori mai mici ale febrei si o protectie cu medicament anticonvulsivant cateva zile. Medicul curant stabileste riscurile copilului si poate administra chiar si preventiv medicamentul antitermic, inainte de vaccinare.

Temperatura va fi masurata in seara zilei vaccinarii, apoi dimineata si seara in ziua a doua si a treia; foarte rar febra postvaccinala are o durata mai mare. Majoritatea copiilor prezinta cresteri ale febrei in jur a 38°, cresteri neprimejdioase; febra de 39° sau mai mare este rara. Exista vaccinuri mai reactogene care sunt urmate de febra inalta si simptome generale ca iritabilitate, inapetenta, sete, simptome digestive (varsaturi, scaune diareice); aceste situatii impun prezentarea la medicul curant. Chiar si copiii care au primit antitermic inainte de vaccin pot dezvolta acest tablou clinic.

In concluzie, administrarea unui antitermic odata cu vaccinul pentru a preveni febra postvaccinala nu este necesara la copilul cu evolutie normala, fara istoric de convulsii febrile. Administrarea nejustificata reduce din efectul imunogen al vaccinului. Reactia febrila moderata va contribui la cresterea efectului protector al vaccinului. La copilul cu predispozitie pentru convulsii medicul va hotari nivelul de risc si va aplica masurile preventive necesare.

Pentru febra aparuta dupa vaccinare se vor aplica masurile recomandate mai sus.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie recomanda Paracetamolul ca medicament antitermic de prima intentie incepand cu varsta de 2 luni.

Prof. Dr. Stela Goția                         


Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


logo-medicina-copilului-iasi2

MEDICINA COPILULUI este infiintata in 2004 si cuprinde cabinete medicale in specialitatile: pediatrie, alergologie si imunologie clinica, nefrologie pediatrica, cardiologie pediatrica, chirurgie si ortopedie pediatrica.

Facebook

Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat de B1 Studio.